Blog

PROCESSIE RUPS

PROCESSIERUPS  :HEEL HOLLAND JEUKT 🐛🐛🐛

Hier thuis hebben wij er ook last 😖van(gehad) omdat we een prachtige eik in de tuin hebben 🌳 waar die vervelende rakkers🐛🐛 óók inzitten..
De jeuk is erg vervelend…krabben mag niet omdat die haartjes dan nog verder in je huid gaan zitten én je huid kan ontsteken⚠️
In de ogen 👁👁 is het ronduit gevaarlijk, dan moet je naar je huisarts 👨‍⚕️👩‍⚕️

Op verschillende sites op internet geven ze advies om een crème met ALOË VERA 🌿te gebruiken omdat dit verzacht en verkoelt 
Nu hoor ik dat die op heel veel plekken helemaal uitverkocht zijn!

Ik ben er echter op voorbereid en ik heb pure aloe vera voor jouw klaarstaan in mijn salon/praktijk als jij van de jeuk en andere irritaties af wilt.

Je kunt bereiken via telefoon of WhatsApp 0610781442
#productboard #processierups #aloevera #jeuk #beautybyfemke#heelhollandjeukt #gelly

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en close-up
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen
Afbeelding kan het volgende bevatten: plant
245

Het zijn van die typische kwaaltjes die kop op steken naarmate mensen ouder worden: pijnlijke knieën, krakende schouders, heupgewrichten de niet meewerken en slijten.

Al deze klachten hangen samen met veranderingen in het lichaam die samengaan met leeftijd. Een van deze veranderingen is de verminderde aanmaak van lichaamseigen collageen.

Vanaf je mid-twintiger jaren neemt langzaam het vermogen van je lichaam af om lichaamseigen collageen te produceren. En dat heeft gevolgen voor verschillende onderdelen van je lichaam, inwendig en uitwendig!

Uitwendig leidt de verminderde aanmaak van collageen tot rimpelvorming en een drogere huid. Ook kan de conditie van haren en nagels achteruit gaan.

Inwendig kan de verminderde aanmaak van collageen leiden tot een slechtere botdichtheid. Osteoporose een typische ouderdomsaandoening waarbij botontkalking optreedt. Dit gebeurt omdat er minder collageen beschikbaar is om als bindmiddel van botten te fungeren.

Een andere inwendige verandering heeft betrekking op de gewrichten, waarbij een gebrek aan collageen kan leiden tot verminderde aanmaak van kraakbeen. Dit heeft effect op de gewrichten. Deze worden kwetsbaarder en herstellen zich minder snel van slijtage.

Een van de manieren om de verminderde aanmaak van collageen te compenseren is dat je jouw lichaam voorziet van de benodigde bouwstenen die de aanmaak van collageen ondersteunen.

In een regulier dieet wordt tegenwoordig niet veel collageen gegeten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam structureel belangrijke voedingsstoffen (zoals glycine) tekort komt om de lichaamseigen productie van collageen te ondersteunen.

Onderzoek suggereert zelfs dat een tekort van 10 gram glycine eerder regel dan uitzondering is! (1).

De grondstoffen voor de aanmaak van lichaamseigen collageen kunnen met name worden gevonden in specifieke dierlijke voedingsmiddelen, namelijk de delen van een dier die ook rijk zijn aan collageen.

De botten, kraakbeen, pezen, beenmerg. Het zijn ontzettend voedzame delen van een dier.

Waar onze voorouders, de jager-verzamelaars uit de prehistorische periode, nog een dier letterlijk met van kop tot staart opaten, vind je tegenwoordig in de supermarkt voornamelijk spiervlees.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijke collageen binnenkregen via hun dieet.

Door je voeding aan te vullen met collageen uit kraakbeen, huid en botten, voorzie je je lichaam van de grondstoffen waarmee je vervolgens je eigen kraakbeen en botten kunt ondersteunen.

Collageen als supplement wordt daarom ook gebruikt als een middel om osteoporose (botontkalking) en artrose tegen te gaan (2).

De bewezen gezondheidsvoordelen van collageen voor je gewrichten

Voordelen van collageen voor gewrichten

(yourhealthyjoints.com)

Collageen helpt bij het behoud van je kraakbeen, wat een soort rubberachtig weefsel is dat zich bevindt tussen je gewrichten.

Zoals gezegd wordt de hoeveelheid collageen die je lichaam aanmaakt minder naarmate je ouder wordt. Vandaar dat aandoeningen zoals osteoporose en artrose vaak leeftijdsgebonden zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van collageen supplementen kan helpen om de symptomen van osteoporose en artrose tegen te gaan (3) (4).

Een onderzoek onder 73 atleten die gedurende 24 weken een dosis van 10 gram collageen hydrolisaat per dag kregen toonde aan de personen die collageen gebruikten minder last hadden van gewrichtspijn, vergeleken met de groep die geen collageen toegediend kreeg (5).

De conclusie van de onderzoekers was dat de collageen hydrolisaat mogelijk kan worden ingezet om het risico op gewrichtsslijtage tegen te gaan bij personen die hier een verhoogd risico op lopen (zoals atleten).

Bij een ander onderzoek namen volwassenen dagelijkse 2 gram collageen gedurende 70 dagen. Dit is een vrij lage dosering, maar ook bij deze lage dosis werden er aanmerkelijke verbeteringen waargenomen met betrekking tot gewrichtspijn.

De personen die de dosering van 2 gram collageen namen bleken ook beter in staat om fysieke activiteiten te ondernemen (6).

Een van de theorieën die door onderzoekers wordt aangedragen is dat de inname van collageen hydrolisaat leidt tot een toename in de productie van kraakbeencellen. Deze cellen worden ook wel chondrocyten genoemd (7).

Over het algemeen wordt aangeraden om een dagelijkse dosering van 8 tot 12 gram te hanteren om de voordelige effecten van collageen hydrolisaat te ervaren (8)

Deze werkzaamheid komt voort uit het ontstekingsremmende aspect van collageen hydrolisaat en daarnaast ook de aanwezigheid van aminozuren zoals glycine en proline die als bouwsteen voor kraakbeen kunnen dienen.

Een gezond koolhydraat-arm dieet

👩‍🏫Gezond koolhydraatarm voedingspatroon

Ik wil de misverstanden over de inhoud van een koolhydraatarm dieet bespreken. Sommige mensen veronderstellen dat koolhydraatarme diëten helemaal geen koolhydraten bevatten. Dat is onjuist. Een koolhydraatarm dieet is geen koolhydraatloos dieet, en bevat nog steeds koolhydraten.

👨‍🏫Bij een koolhydraatarm dieet krijg je echter enkel langzame koolhydraten binnen. Deze komen uit onbewerkte plantaardige producten die ook veel vezels bevatten.

📝Een gezond koolhydraatarm dieet is opgebouwd uit de volgende macronutriënten:

Koolhydraten (vezelrijk): 50-150 gram per dag, afhankelijk van je afslankdoel. Deze haal je uit gezonde producten met langzame koolhydraten: groenten, fruit, peulvruchten en pseudogranen.

Eiwitten: 20-35% van de totale calorie-inname. Deze haal je uit vlees, vis, zuivel, eieren en tempeh (bij sterke voorkeur van biologische oorsprong).

Vetten: Deze haal je uit onbewerkte voeding, met focus op bronnen van omega 3: noten, zaden, pitten, vette vis.
Uit deze richtlijnen volgt een gezond koolhydraatarm voedingspatroon waar de onderstaande producten in passen. Deze producten gebruiken wij in onze richtlijnen, voedingsschema’s en publicaties.

🥦Groenten
Waarom: vitamines, vezels, voorkomen van hongergevoel.
🍓Fruit
Waarom: vitamines, vezels, voorkomen van (vr)eetbuien.
🌾Noten en zaden
Waarom: omega 3-vetten, vezels, eiwitten, vitamines, mineralen.
🥚Eieren
Waarom: eiwitten, vitamines, mineralen.
🥛Zuivel
Waarom: eiwitten, vitamines, mineralen.
Kies voor zuivel zonder suiker.
🥩Vlees
Waarom: eiwitten, vitamines, mineralen.
Kies voor onbewerkt vlees, bij voorkeur van dieren die geen krachtvoer hebben gehad.
🐟Vis
Waarom: eiwitten, omega 3-vetten, vitamines, mineralen.
🥟Tempeh
Waarom: eiwitten, vezels.
🥜Peulvruchten
Waarom: vezels, eiwitten, vitamines, mineralen.
🌾Pseudogranen
Waarom: vezels, vitamines, mineralen.
🥘Kruiden en specerijen
Waarom: smaak, antioxidanten, verbeteren van de stofwisseling

Wij raden aan om zoveel mogelijk voor biologische en onbewerkte voeding te kiezen, met name in het geval van vlees, vis, zuivel en eieren.

Dankjewel voor de foto PF

 

cadeaus en kadootjes Erp Keldonk sieraden bijoux sjaals

Cadeautjes en kadootjes

Wij hebben hartstikke leuke cadeaus en kadootjes voor jou! Of voor je moeder, vader, vriendin, vriend, enfin je snapt me wel he?

We hebben Wenskaarsjes een superleuk kadootje met een persoonlijke boodschap mét verassing. Een elegant cadeau voor bijvoorbeeld een verjaardag, Moederdag of voor de Feestdagen is de heerlijke One Minute Manicure.  En de meeste dames zijn dol op sieraden. Hippe lederen sieraden,of glitterende bijoux. We hebben bij Ikwilbalans.nu – Beauty by Femke een grote collectie van o.a. BiBa Sieraden: allemaal voorzien van glaskralen, kristalkralen, half-edelstenen en Swarofski Kristal.

Lukt afvallen even niet?

Met deze tips ga je weer afvallen met het koolhydraatarme dieet

Als gewichtscosulent  begeleid ik al meer dan 5 jaar mensen die willen afvallen met het koolhydraatarme dieetDagelijks krijg ik leuke berichten van cliënten  die kilo’s zijn afgevallen door hun leefstijl aan te passen en koolhydraatarm te gaan eten.  Maar geregeld krijg ik ook de vraag waarom het afvallen niet lukt. Een goede vraag. Waarom valt de ene persoon gemakkelijk 10 kilo af met het koolhydraatarme dieet en blijft bij een ander de weegschaal stil staan?

Er zijn een aantal tips die ik voor je heb, om weer resultaat te boeken. Ook is het me opgevallen dat sommige mensen mijn afslankprogramma niet volgen zoals in de weekmenu’s beschreven staat. Want als je toch af toe smokkelt, te veel fruit eet, de informatie in mijn hand-outs niet doorleest of met een gezond gewicht ook nog verwacht vele kilo’s af te vallen. Dus stel je weegt 70 kilo en je wilt nog wat kilo’s kwijt, dan zal het gewichtsverlies langzamer gaan. In dat geval moet je rekenen op een gewichtsverlies van 1 á 2 kilo per maand in plaats van 1 kilo per week.

Wat er bijvoorbeeld ook gebeurt is dat je crackers of brood aan het menu toevoegt waardoor je soms te hoog in koolhydraten en te laat in eiwitten uitkomt. Toch meer fruit eet dan in de menu’s beschreven is. Of toch een paar keer per week een wijntje neemt. Of veel pecannoten of cashewnoten buiten het programma om eet. Voor overige mogelijk oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je niet afvalt heb ik wat tips gemaakt.

1: Denk in uitdagingen en oplossingen
Als je een koolhydraatarm dieet gaat volgen kun je tegen veel obstakels lopen. Wat ga je als lunch kiezen als je geen brood meer mag eten? Of hoe ga je dat doen met eten tijdens die cursusdag van je werk? En wat als je later op de avond ineens trek krijgt in iets lekkers, wat mag je dan kiezen? Zie het koolhydraatarme dieet niet als een straf, maar als een nieuwe eetgewoonte. Ga ontspannen om met je nieuwe eetpatroon en zorg ervoor dat je niet de hele dag aan eten denkt. Maak elke zondag een plan en een boodschappenlijstje. Wat komen er voor uitdagingen aan deze week en hoe kun je dit praktisch oplossen? Dus zet alvast op je boodschappenlijstje een zakje snack worteltjes, pistachenootjes en een bakje kokosnoot stukjes. Dan heb je alweer een oplossing voor als je ‘s avonds voor de televisie zit en er lekkere trek ontstaat. Oja, denk ook niet gelijk bij elk recept: “dat lust ik niet” maar denk: “Hoe kan ik die soep lekker en vullend maken zonder die linzen?”

2: Teveel calorieën
Het is zeker de moeite waard om een tijdje bij te houden hoeveel calorieën je eet. Als ik iemand zijn eetpatroon navraag die niet voldoende is afgevallen, kom  ik er geregeld achter dat er bijvoorbeeld teveel noten bij het ontbijt gebruikt worden. Stel je doet elke dag 1 handje walnoten in je kwark. Maar hoeveel is 1 handje noten? 1 handje walnoten is 25 gram. En 25 gram walnoten zijn welgeteld in totaal maximaal 5 walnoten. Walnoten bevatten natuurlijk goede vetten en nuttige voedingsstoffen, maar misschien zijn het er dagelijks nét teveel.

Dus stel jij doet vrolijk elke morgen 10 walnoten in je kwark dan betekent dit elke dag 177 calorieën teveel. Kijk eens drie dagen kritisch naar de hoeveelheden die je gebruikt. Check de calorieën met een app zoals Fatsecret of via de Eetmeter van het Voedingscentrum

3: Je voegt teveel koolhydraten toe
Door af te wijken van het programma en te kiezen voor andere producten of maaltijden kan het zo zijn dat je per dag hoger uitkomt dan ik heb berekend. Dit kan ervoor zorgen dat je niet goed in je vetverbranding komt. Je eet bijvoorbeeld vaker vezelrijke crackers of koolhydraatarm brood anders dan in het programma beschreven staat. Of pakt vaker een stuk fruit tussendoor dan wat rauwkost.

4: Je eet teveel vetten
Als je kijkt naar de koolhydraatarme recepten of keto recepten op internet bevatten deze ook vaak heel veel vet. Hoewel ik wel kies voor volle zuivel etc. , als je teveel vet eet krijg je daarmee ook veel calorieën binnen en dit zal je merken in het resultaat als je af wilt vallen.

5: Teveel baksels
Ik zie ze heel vaak op Facebook voorbij komen. Heerlijke recepten van ongezonde baksels. Alles onder het mom van ‘koolhydraatarm’. Wafels, Bossche bollen, soesjes of stracciatella taart klinkt allemaal heerlijk, maar besef dat dit net zoveel calorieën bevat als een gewoon taartje. De recepten bevatten vaak veel mascarpone of slagroom. Toegeven… ook mij kun je blij maken met een zelfgemaakte stracciatella taart, maar alleen als je écht jarig bent. 😉

6: Heb geduld! Zeker wanneer je in de overgang bent
Dit bericht van Els kwam bij mij binnen via Facebook : “Ik ben nu bijna 3 maanden bezig met deze levenswijze. Mijn man is al 15 kilo afgevallen en ik slechts 5 kilo. Blij dat het eraf is, maar er moet echt veel meer af. Doe ik iets fout?” En Els is niet de enige die deze vraag aan mij stelt. Meestal is mijn antwoord vrij eenvoudig: Heb geduld en raak niet geobsedeerd door de weegschaal. Slechts 5 kilo in 3 maanden dat is omgerekend toch 20 kilo in 1 jaar. Daarbij vallen vrouwen sowieso langzamer af dan mannen. Is je leeftijd boven de 40 dan gaat het door hormonale veranderingen helaas ook langzamer.

Natuurlijk snap ik dat je het liefst 20 kilo in 10 weken wilt afvallen, maar helaas is 2 kilo per week afvallen maar voor weinig mensen weggelegd. Wat ik gemiddeld terugzie in mijn praktijk is 1 kilo afvallen per week bij een koolhydraatarm dieet. 8 kilo in 8 weken is dus al een heel mooi resultaat. Dus het is een kwestie van een andere mindset. Zie het koolhydraatarme eten als leefstijl. Plak ergens een mooie handgeschreven kaart met de doelstelling: Ik ga in één jaar: 20 kilo afvallen.

Ik heb het even voor je uitgerekend:  dit bereik je door elke week 400 gram ofwel 4 ons of 0.4 kilo per week afvallen.  Yes, you can do it!

7: Te weinig eten
Soms schrik ik van de daghoeveelheid voeding wanneer ik vraag wat iemand eet. Een dagmenu van een gekookt ei, een bak kwark, wat worteltjes en sla met kip. Een crashdieet geeft wel snel resultaat op de weegschaal, maar al snel zal je lichaam in de ‘spaarstand’ gaan staan en zul je juist helemaal niets afvallen.

Overige tips:

 • Geen ongezonde vette (koolhydraatarme) producten eten zoals frikandellen
 • Geen bakken slagroom, kaas, of marcapone aan de recepten toevoegen
 • Niet teveel noten toevoegen aan het dagmenu
 • Drink voldoende, maar ook niet overdreven veel maximaal 3 liter
 • Geen zoetstoffen of light dranken
 • Geen alcohol
 • Beweeg extra
Heb je hulp nodig ? Bel me dan op 06 1078 1442 of mail naar ; beautybyfemke@ziggo.nl 

 

Veilig smeren

Ik ben blij dat ik iedere dag ‘veilig smeer!’

Welke troep smeer jij op je huid?
Je staat er misschien nooit bij stil, maar iedere dag smeren we aardolie, zware metalen en plastic op onze huid.

Natuurlijk staat het niet zo op het etiket. De ingrediënten worden eerst zwaar bewerkt en hebben een hele andere naam gekregen, maar in the end blijven het aardolie, een zwaar metaal en plastic.

En als je dan beseft dat 60% van wat je op je huid smeert, ìn je lichaam terecht komt ( je huid is je grootste orgaan) , dan is dat best een belangrijk punt om even bij stil te staan.

Wat je op je huid smeert, komt in je lichaam
Als je nu al goed voor jezelf zorgt, dan ben je vast ook al bewust bezig met wat je in je lichaam stopt aan voeding. Dat dat biologisch is, niet teveel gifstoffen bevat of kleurstoffen of vreemde E-nummers. Hetzelfde zou moeten gelden voor je cosmetica.

Een van de basisingrediënten die veel producenten gebruiken bij lippenbalsems is aardolie. En als je beseft dat een vrouw gemiddeld 2 kilo aan lippenbalsems en lipsticks binnen krijgt in haar leven, dan is dat toch 2 kilo aardolie die we wegwerken.

En dat dat niet zo onschuldig is, blijkt wel uit het onderzoek van de Belgische Consumentenbond van vorig jaar. Uit hun onderzoek bleek dat bijna alle grote merken lippenbalsems in Nederland deze minerale oliën bevatten. Maar liefst 15 van de 21 merken, waaronder de lipbalms van Labello, Vaseline en Vichy. (bron)

Maar je mond is dus niet de enige manier waarop je lichaam deze ingrediënten uit cosmetica opneemt. Naar het schijnt wordt wel 60% van wat je op je huid smeert opgenomen door je huid en komt het in je lichaam terecht. In je bloed, je weefsels, je organen en zelfs je hersenen.

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung heeft onderzoek laten doen, speciaal voor deodorant met aluminium. En dat onderzoek toonde aan dat bij dagelijks gebruik van een deo met aluminium, de hoeveelheid aluminium die in je lichaam terecht komt, hoger is dan de hoeveelheid die door de European Food Safety Authority, EFSA, als veilig bestempeld is. (Bron)

 

Vocht vasthouden met warm weer

4 tips om vocht vasthouden bij warm weer te verhelpen!

1. Drink meer water!
Meer water drinken terwijl je vocht vasthoudt klinkt tegenstrijdig, maar dat is het dus niet. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er namelijk echt voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden. Een soort spaarstand dus. En ondanks dat dat witte wijntje of verfrissende biertje erg lekker is op warme dagen, kun je deze beter laten staan. Net als koffie onttrekt alcohol juist vocht aan je lichaam. Wil je toch een drankje drinken? Drink dan extra water. Je kunt water aanlengen met JOOST , Pomesteen Power of met Aloe Berry Nectar.

2. Minder zout is best een goed idee!
Zout staat erom bekend vocht vast te houden.
 Breng je maaltijd op smaak met (verse) kruiden in plaats van zout.
 Vermijd kant-en-klare producten zoals chips, koekjes en sauzen.
 Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals vleeswaren.
 Ga voor homemade! Zo weet je precies hoeveel zout je toevoegt.

3. Beweeg meer!
Blijf niet puffend achter je bureau zitten (I know: in de buurt van de ventilator), maar kom in beweging. Volg een online yogalesje, ga een rondje fietsen, maak een wandelingetje met de hond van de buurvrouw (of met de buurvrouw zelf) of ga een rondje hardlopen in de vroege ochtend! Beweging zorgt voor een betere doorbloeding en vochtafdrijving.
4. Eet vochtafdrijvend voeding!
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens tropische zomerdagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vochtafdrijvend effect hebben. Drink een bekertje Aloë GEL, Aloë Herbal tea, maak een smoothie van ananas en zet asperges op het menu. Maar ook bleekselderij, komkommer, peterselie, berkenblad en jeneverbessen hebben van nature vochtafdrijvende eigenschappen.

Volhouden in het weekend..

Ik wil je een aantal tips laten zien die het makkelijker maken om in het weekend je goede voedingspatroon te volgen:

 1. Activiteiten in het weekend…

Het fijne van het weekend is dat je even niet naar je werk of naar school hoeft. Gebruik die tijd dan ook optimaal. Kies voor activiteiten waar je doordeweeks geen tijd voor hebt, maar die wel de nodige lichaamsbeweging vereisen. Ga wandelen of fietsen, neem de hond mee voor een lange boswandeling, speel met je kinderen (of neefjes/nichtjes), werk in de tuin of ga lekker zwemmen. Kortom; je mag de sportschool best een keer overslaan maar doe in plaats daarvan iets waar je plezier aan beleeft en waar je tegelijkertijd wat calorieën mee verbrandt.

Aanvullende tip: het is misschien iets minder plezierig, maar tijdens het schoonmaken verbrand je ook heel wat calorieën!

 1. “Ik mag in het weekend best een beetje spijbelen!”

Wat je daarmee eigenlijk bedoelt, is dat je vindt dat je je de hele week zo braaf aan je dieet hebt gehouden dat je in het weekend de boel mag saboteren en al je harde werk wel weer teniet mag doen. Dat klinkt niet echt logisch toch? Als je vindt dat je iets speciaals verdiend hebt voor je harde werk tijdens de week, probeer jezelf dan op iets anders te trakteren dan op ongezond voedsel. Er zijn veel betere manieren om jezelf te belonen voor het diëten dan je dieet te verpesten!

Trakteer jezelf op een leuke gadget, leuke kleding, een bioscoopje, een dagje spa of sauna, een museumbezoekje… Junkfood is echt geen wenselijke beloning!

 1. Wil je gewoon relaxen?

Het klinkt verleidelijk om het hele weekend niets te doen: gewoon een beetje op de bank te hangen en tv te kijken. Maar als je wilt relaxen, hoef je echt niet op de bank te blijven liggen! Probeer eens een ontspannende wandeling te maken of een andere activiteit te ondernemen waar je niet extreem veel energie bij hoeft te verbruiken, maar waarbij je in ieder geval niet helemaal stilzit.

Een boswandeling, strandwandeling of parkwandeling is niet alleen goed om wat extra calorieën te verbranden, maar echt voor ALLES! Je gewrichten, je hormoonhuishouding, je vochthuishouding, je zuurstofvoorziening, je vitamine D-voorziening en ga zo maar door… Kortom: wandel!

 1. Zijn jouw weekenden altijd helemaal volgeplakt?

Wellicht is jouw weekend helemaal niet zo relaxed als wij nu suggereren… Voor jou betekenen de zaterdag en zondag misschien wel continu rondrennen, boodschappen doen, achterstallige arbeid inhalen, het huis aan kant maken, de kinderen vermaken en/of je huiswerk maken. Als dit jou maar al te bekend in de oren klinkt, dan is het belangrijk om goed vooraf en vooruit te plannen wat je eet tijdens het weekend. Anders grijp je heel gemakkelijk naar kant-en-klare calorierijke snacks, zonder dat je het misschien zelf doorhebt.

Maak dus van tevoren een planning* waarin je vastlegt wat je wanneer eet. Daardoor laat je je niet overvallen door de hectiek van het weekend en houd je je gemakkelijker aan je dieet.

 1. Nuttig een ontbijtje

Ook al ben je wellicht niet gewend om doordeweeks te ontbijten omdat je al om half 9 op school of op je werk moet zijn, neem dan juist in het weekend wel de tijd voor een gezond en voedzaam ontbijtHierdoor komt de spijsvertering op gang en voel je je gedurende de hele dag fitter. Kleinere maaltijden verspreid over de dag zorgen er sowieso voor dat je lichaam minder snel vet opslaat uit voedsel, in tegenstelling tot enkele grote maaltijden.

Tot slot

Realiseer jezelf dat een dieet niet iets tijdelijks is voor momenten waarop het toevallig zo uitkomt. Diëten is het aanpassen van je levensstijl, en je kunt je levensstijl natuurlijk niet ieder weekend in de wacht zetten! Dus wanneer je op vrijdagavond plannen maakt voor het weekend, houd bovenstaande tips dan in je achterhoofd, want voordat je het weet is het weer maandag.

In het weekend is het vaak moeilijk om je te houden aan je dieet en gezond te leven. ’s Weekends komt er relatief weinig terecht van onze goede voornemens en voor je het weet ben je op maandag 2 kilo zwaarder dan op de voorgaande vrijdag. Dit heeft alles te maken met je planning: al dan niet vooruit plannen…

*Gebrek aan planning…

De belangrijkste reden dat we te weinig doen in het weekend is in veruit de meeste gevallen het gebrek aan planning. Door de week heeft bijna iedereen een strakke planning met onder andere gezond koken en regelmatige bezoeken aan de sportschool of andere lichaamsbeweging…

Verloren dagen

In het weekend blijven we daarentegen tot laat op en slapen we meestal uit, waardoor we ons dik en lui voelen en ons daar ook naar gedragen. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, maakt dat de handhaving van een gezonde levensstijl erg moeilijk, je hebt immers al het gevoel dat het verloren dagen zijn. Deze neerwaartse spiraal duurt meestal tot maandagochtend wanneer we weer terugvallen in ons strakke schema.

Chronische lamlendigheid

Natuurlijk is de vrijheid en chaos van het weekend geen hele grote ramp omdat iedereen weleens rust kan gebruiken en een lui weekend wil hebben. Maar als het ELK weekend gebeurt, kunnen we ongemotiveerd raken voor de rest van de week.

Vooruit plannen!

Om demotivatie en lethargie te voorkomen, kun je een aantal dingen doen… Zo is het verstandig om ’s weekends op dezelfde tijd op te staan als door de week (of in elk geval in de buurt van die tijd). Daarnaast werkt het goed om alle dingen die je wilt doen in het weekend van tevoren al te plannen, want dan komt er veel meer van terecht (bron). Als je ook nog eens vroeg op de zaterdag of zondag actieve dingen doet, krijg je een goed gevoel en heb je VEEL meer energie om ook nog eens leuke dingen te doen!

TIPS VOOR EEN HEERLIJKE ZOMER

Heb jij de afgelopen dagen ook zo genoten van het prachtige weer? De warmte, de zon op je huid…

Trok je dit weekend een broek aan uit je kast die wat aan de strakke kant was?? Daar kun je makkelijk wat aan doen. In onze salon voor huidverbetering en gewichtsbeheersing kunnen we jou aan de juiste afslankmethode koppelen waardoor jij weer in je favoriete zomerbroek past!

Ben jij er al helemaal klaar voor wanneer de zomer écht begint?

Wil je van de zon genieten en een lekker bruin kleurtje? Zorg dan dat je regelmatig je gezicht en de rest van je lichaam goed scrubt. In de salon bij Beauty by Femke hebben we voor iedere huid het juiste product om thuis te gebruiken , maar ook om je eens heerlijk te laten verwennen in de salon.

Een aantal ZON – TIPS

 1. Gebruik in de zomer (en het voor-en najaar) een dagcrème met een beschermingsfactor. Je hebt dan verzorging en bescherming in één.
 2. Smeer je huid een half uur voordat je de zon in gaat in met een anti-zonnebrandcrème. Herhaal dit elke twee uur. Ook tijdens het fietsen, wandelen, varen is je huid blootgesteld aan de zon. Ook dan insmeren!
 3. Voorkom verbranding van de huid en overmatige blootstelling aan de zon. Toch iets té lang in de zon geweest? Spray je huid met FIRST, heerlijk kalmerend en verzorgend.
 4. Gebruik na een zonnige dag een aftersun crème om je huid te verzorgen. Een fijn product is de GELLY, het verkoelt, verzorgt en kalmeert de huid. Ook bij nare insectenbeten of valpartijen.
 5. Gebruik ’s avonds en nachtcrème welke de huid hydrateert. Gebruik af en toe een (lichaams)peeling om de huid egaler bruin te laten worden. Geef je gezicht een scrub of peeling die past bij jouw huidtype. Voor je lichaam kun je een wat grovere scrub gebruiken. De scrub verwijdert de dode huidcellen en de verzorgende crème verzorgt en hydrateert de huid. Het resultaat is een zijdezacht huidje!
 6. Acne verbetert vaak in de zomer door de zon. De huid droogt wat uit door de zon, wat goed is tegen puistjes. De zon verdikt de huid echter ook, waardoor na de zomer weer een verergering van acne kan geven. Houdt hier rekening mee.
 7. Gebruik een verkoelende waterspray of plantenspuit om je huid op een zomerse dag  af te koelen. De FIRST is hier echter ook ideaal voor!
 8. Drink voldoende water. Lekker met wat schijfjes limoen en komkommer!

RIMPELS…

Door de zon maak je meer vrije radicalen aan. Vrije radicalen zorgen voor snellere huidveroudering doordat ze het bindweefsel minder soepel maken. Denk aan een slappe huid en rimpels. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geneutraliseerd worden. Daarom is het zo belangrijk voor een gezonde huid om anti-oxidanten te eten en te smeren. Voorbeelden van bronnen van antioxidanten zijn vitamine A, C en E. Ze komen veel voor in verse groenten, fruit, noten en zaden. Ook kruiden kunnen antioxidanten bevatten, zoals kurkuma.

Vitamine D en bescherming

De zon geeft je lichaam vitamine D. Daar word je vrolijk van en je hebt het nodig voor sterke botten. Verder beschermt vitamine D tegen verschillende ziekten. Een erg belangrijke vitamine dus! Maar vitamine D krijg je niet alleen van de zon. Ook roomboter en vette vis bevatten vitamine D..
De zon is de grootste veroorzaker van rimpels, maar dat is niet de belangrijkste reden dat je op moet passen met de zon. Naar maar waar: één op de drie mensen met kanker heeft huidkanker. Dus bescherming tegen de zon is een must. Tijdens je kinderjaren is verbranding een vergrotende factor op een melanoom, dus zorg dat ook je kinderen goed ingesmeerd zijn en blijven. Gebruik op een zonnige vakantie SPF 30 of meer. En heel belangrijk: herhaal het insmeren want ook al is een zonnebrand waterafstotend, het zal toch door zee, zwembad en zweten verminderen. Maar zoek ook regelmatig de schaduw op en draag een hoedje. Zeker tussen 11:00 en 15:00 uur is dat belangrijk. Onder de parasol is het ook fijn en minder heet dan in de felle zon.

We krijgen écht te weinig Vit.C binnen…

Het dagelijks innemen van vitamine C wordt al sinds jaar en dag geassocieerd met een goede gezondheid. Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamine C te produceren en is afhankelijk van voeding, dranken en supplementen.

Vandaag de dag krijgen de meeste mensen nog steeds te weinig vitamine C binnen. Scheurbuik gaan we daar niet van krijgen, want dat gebeurt alleen als je totaal geen vitamine C tot je neemt. Maar het kan wel tot allerlei andere klachten en aandoeningen leiden.

We eten (nog steeds) simpelweg te weinig groente en fruit Groente en fruit zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine C.

Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eten Nederlanders hier te weinig van. Slechts 25% van de bevolking krijgt voldoende groente en fruit binnen.*1 Dat betekent dat driekwart van de bevolking er niet in slaagt om de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad te halen. Deze richtlijnen zijn afgestemd op het behalen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH is een maat om aan te geven welke hoeveelheid van een voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. De ADH is opgesteld ter voorkoming van ernstige tekorten aan voedingsstoffen in de bevolking. Wie die de richtlijnen niet haalt, loopt kans op tekorten… en dat geldt dus voor zo’n 75% van de Nederlandse bevolking. 

Het vervelende is: je kunt in de stellige overtuiging leven dat je genoeg groente en fruit eet, terwijl het in werkelijkheid tóch te weinig is. En dat komt door de oorzaken hieronder…

 • Oogsten van onrijp fruit  Door de globalisering wordt fruit vaak geoogst als het nog niet rijp is. Want door fruit onrijp te oogsten kan het transport langer duren. Ook kunnen de vruchten langer worden opgeslagen voordat het moet worden verkocht. Maar vitamine C wordt pas door de plant aangemaakt bij rijping in de zon, voornamelijk in de schil, als beschermende werking tegen zonlicht. Dus hoe langer het transport en de opslag, hoe minder vitamine C het fruit nog bevat als je het koopt. Dat zorgt dus voor een verborgen probleem. Want ook al eet je braaf twee stuks fruit per dag, dan nóg loop je kans op een vitamine C-tekort.
 • Langdurige opslag   Ook door het langdurig opslaan van groente en fruit vermindert de hoeveelheid vitamine C. Dit is vooral het geval als het niet koel en donker wordt bewaard. Want vitamine C is gevoelig voor hitte, licht en zuurstof.
 • Bereiding van voedingsmiddelen  Het bewerken van voedingsmiddelen vermindert het gehalte aan vitamine C aanzienlijk. Zo wordt een groot deel van de vitamine C verwijderd bij het schillen van groente en fruit, want vitamine C zit voornamelijk in de schil. Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en gaat het in groentes (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken. Omdat vitamine C gevoelig is voor zuurstof, vermindert ook het snijden van groente en fruit het gehalte: het vergroot het oppervlak en daarmee de blootstelling aan zuurstof. Verder wordt vitamine C tijdens de voedselverwerking afgebroken door enzymen die zich in het voedingsmiddel bevinden.
 • Verhoogde behoefte  Naast bovenstaande factoren kan een tekort aan vitamine C ook worden veroorzaakt door een verhoogde behoefte. Er is een verhoogde behoeft aan vitamine C in het lichaam tijdens chemische, psychologische en fysiologische stress. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld sigarettenrook, luchtverontreiniging, zware inspanningen en ziekten zoals allergieën en kanker.

Als je een Vitiamine C tekort hebt dan kun je last hebben / krijgen van diverse klachten:

 • Verminderde afweer  Voor een goede afweerfunctie is voldoende vitamine C nodig. Bij een tekort heb je een grotere kans op gevoeligheid voor infecties. Herhaaldelijke infecties en verkoudheden zijn het gevolg.
 • Afname van de collageenproductie  Vitamine C is nodig voor de collageenproductie en het behoud van gezond bindweefsel. Bindweefsel maakt onderdeel uit van alle organen van het menselijk lichaam. Voorbeelden zijn de huid, bloedvaten, bloed, spieren, pezen, kraakbeen, botten, tanden en organen. Het meest bekende symptoom van een tekort aan vitamine C is de al genoemde ‘scheurbuik’. Om scheurbuik te voorkomen is slechts een kleine hoeveelheid vitamine C nodig, en klassieke scheurbuik komt daarom niet meer voor in onze moderne maatschappij. Maar een suboptimale vitamine C-status veroorzaakt wel scheurbuik-achtige symptomen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten door beschadigde vaatwanden, maar ook spataderen en een verhoogde kans op bloedingen van het tandvlees en de neus. Daarnaast zijn blauwe plekken, een trage wondgenezing en cellulitis ook een teken van een suboptimale vitamine C-status.
 • Verminderde omzetting van signaalstoffen in de hersenen  Voor de omzetting van acetylcholine, adrenaline en serotonine is vitamine C nodig. Acetylcholine speelt een belangrijke rol in het geheugen. Een tekort aan vitamine C kan dus zorgen voor geheugenproblemen. Verder kan het leiden tot een verminderde productie van adrenaline en serotonine. Dit uit zich in prikkelbaarheid en depressie.
 • Verlaagde antioxidantactiviteit  Vitamine C is een bekende antioxidant. Hierdoor voorkomt het onder andere de oxidatie van LDL-cholesterol. Een tekort aan vitamine C kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten, omdat geoxideerd cholesterol een grote risicofactor is.
 • Verslechterde ontgiftingscapaciteit  Voor een goede ontgifting is voldoende vitamine C nodig. Door een tekort kan je minder goed ontgiften en kunnen gifstoffen ophopen. Op den duur leidt deze ophoping tot klachten.
 • Verminderde ijzeropname  Vitamine C verhoogt de opname van ijzer. Als je onvoldoende vitamine C binnenkrijgt leidt dit tot een verminderde opname. En dit kan een ijzertekort veroorzaken. Bloedarmoede en vermoeidheid zijn enkele van de gevolgen van een tekort aan ijzer.
 • Afname van energie  Voor de aanmaak van energie is onder andere vitamine C nodig. Vermoeidheid kan daarom een gevolg zijn van een suboptimale vitamine C-status.

Bronnen van vitamine C

Groente en fruit vormen de belangrijkste bronnen van vitamine C. Vooral koolsoorten en citrusvruchten zijn hier rijk aan. Goede bronnen van vitamine C zijn:

 

Voedingsmiddel Mg/100gr
Spruitjes, gekookt 132
Kiwi, groen 79
Papaja 61
Aardbeien 60
Sinaasappel 51
Koolrabi, gekookt 50
Boerenkool, gekookt 40
 Citroen  40
 Mandarijn  40
 Rode kool, gekookt  38

Wat moet ik onthouden?

Ondanks de inname van ‘voldoende’ groente en fruit loop je kans op een suboptimale vitamine C-status. Dit komt door verschillende oorzaken, zoals het oogsten van onrijp fruit, langdurige opslag, bereiding van voedingsmiddelen en een verhoogde behoefte aan vitamine C.

Een suboptimale vitamine C-status leidt tot een verstoring van verschillende lichaamsfuncties. Kenmerken hiervan zijn herhaaldelijke infecties en verkoudheden, vermoeidheid, traag wondherstel, blauwe plekken, spataderen, cellulitis, vaatziekten, prikkelbaarheid en depressie.

Voedingsmiddelen die relatief veel vitamine C bevatten zijn voornamelijk koolsoorten en citrusvruchten.

En nu?

Bewaar je groente en fruit koel en donker. Eet biologische groente en fruit met schil. En verhit je voeding minimaal. Kies bijvoorbeeld liever voor stomen dan voor koken.

Femke: “Verder kun je het vitamine C tekort aanvullen met de ABSORBENT C ,  verkrijgbaar in mijn praktijk Ikwilbalans.nu – Beauty by Femke. De Absorbent C is een heerlijk tabletje met sinaasappel-smaak(!) . Absorbent-C is gebonden met haverzemelen, een sterk oplosbare vezel. Dit zorgt voor geleidelijke afgifte van vitamine C en levert per tablet 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).”

Tekst : Dr. Richard de Leth  ( en FLP m.b.t. de informatie over de Absorbent C )